Categories
Услуги

Изграждане на осветителна инсталация за дома и офиса

Изграждане на осветителна инсталация за дома и офиса

Монтажът на осветителни тела има важно място във всеки ремонт на осветителната инсталация в дома ни. Дори и да не правим основни преобразования, често се налага да пренаредим осветителните тела като част от осветлението там където живеем. Много често се налага преди всичко останало да се премине през изготвяне на проект за електрическа инсталация.

Тази инсталация може да е осветителна, силова или друг тип. В конкретният случай се фокусираме към осветителната. Светлината и нейното място е важна и често пъти тя преобразява цялото обзавеждане. В този смисъл можем да кажем, че понякога дори само разместването на светлината може да даде съвсем нов облик на дома, в който живеем.

Предназначение

В зависимост от целта на предназначение на едно пространство има някои правила, които ще направят работата ни значително по-успешна, ако се ръководим от тях. Не е възможно например в ланята да инсталараме полилей или пенделно осветително тяло. Така че е важно да се вземат прадвид функциите на всяко помещение.

Дневната е едно от на-важните места и това, в което офисно осветлениепрекарваме най-голяма част от времето си, когато сме си у дома. В съвременното строителство все по-често дневна се нарича добре познатия ни хол, който е комбиниран с кът за готвене. Там понякога се намира и кухнята. Това означава че почти основната част от електрическата инсталация е концентрирана в тази зона. Така нещата стават още по-сериозни, защото кажи-речи целите вечери на семейството минават там. Един централен източник на светлина, поставен в средата на това пространство не е най-доброто решение. Не че не трябва да го има съвсем, но от своя страна той оставя голяма част от помещението „ в сянка „.

По-подходящо е осветително тяло от типа пендел, на който най-общо казано са закачени няколко по-малки осветителни тела. То е едно цяло, но осветява значително по-голяма част от помещението, заради специфичната си форма. Въпреки това пенделът не остава единственото тяло източник на светлина, а трябва да бъде подкрепен от още няколко такива, например монтирани на стената. Те ще осветяват и други важни части от дневната, като частта с меката мебел, картини орнаменти и частта за готвене и други.

За спалнята

За спалнята трябва да се избира осветление, което е локално, а не така нареченото дифузно. Монтират се тела с топла светлина, най-добре зад табли, ниско долу или други подобни варианти. Най-добре трябва да се осветен гардероба, другото трябва да е приглушено и ненатрапващо се.За банята принципите, които са важни, са правилните комбинации. Препоръчават се няколко лампи тип лунички на тавана, които да правят така, все едно санитарията искри. Над огледалото се монтира задължително по-матово осветително тяло, за да не прави излишен блясък в стъклото.

Безопасност

Когато споменем банята всички правим асоциацията за опасност предвид електричеството и водата в една зона. Така стигаме до въпроса за безопасността при използване на жилището. При ремонта на осветителната инсталация трябва да се има предвид зануляването или заземяването на всеки електрически консуматор. Последното значително би затруднило ползването му по предназначение.

Работни кътове, като специално обособени кабинети или бюра, които пък могат да бъдат на всяко място в дома, се осветяват не директно отгоре, а странично. И не просто от която и да е страна, а от ляво, защото така няма да хвърля сянка върху работните материали.
Ако спазвате тези прости правила, има голям шанс да постигнете доста добри резултати.